بعدی از ابعاد زندگانی امام صادق(ع) که اصلاً نشنیده اید!
آنچه مقام معظم رهبری به عنوان بعد ناشناخته شخصیت امام صادق(ع) نام می برد همین "مرد تشکیلات بودن" آن امام همام است.
اگر در نظام خلقت دقت کنیم خداوند متعال در آفرینش موجودات عالم - که از یک سلسله ذراتی شکل داده است - بصورت منظم و با ترکیب های شیمیایی خاصی به هم متصل می شوند.
بطور مثال یک قطره آب از حدود یک میلیون میلیون میلیون مولکول تشکیل شده و هر مولکول آب نیز از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده ارتباط و انسجام این اتم ها و مولکولها آنقدر شگفت انگیز و عجیب است که حرکت این تعداد بیشمار مولکول و اتم را در یک مسیر مشخص ممکن می سازد.
حال اگر یک لیوان آب یا یک جوی و رودخانه و . . . را در نظر بگیریم بیش از پیش به نظم آفرینش و آفریننده دانای آن پی می بریم. چه بسا خداوند با این نوع آفرینش به ما انسانها نیز درس می دهد که اگر می خواهیم در مسیر مشخص و با هم حرکت کنیم باید چنین تشکیلات منظم و به هم پیوسته ای داشته باشیم.
آنچه مقام معظم رهبری به عنوان بعد ناشناخته شخصیت امام صادق(ع) نام می برد همین "مرد تشکیلات بودن" آن امام همام است. با این بیان که: « امام صادق(ع) مرد مبارزه بود، مرد علم و دانش بود و مرد تشکیلات بود. مرد علم و دانش بودنش را همه شنیده اید. محفل درس امام صادق(ع) و میدان آموزشی که آن بزرگوار به وجود آورد، هم قبل از او و هم بعد از او در تاریخ زندگی امامان شیعه بی نظیر بود. همه حرف های درست اسلام و مفاهیم اصیل قرآن که در طول یک قرن و اندی به وسیله مغرضان و مفسدان یا جاهلان تحریف شده بود، همه آنها را امام صادق(ع) به شکل درست بیان کرد.
اما مرد مبارزه بودنش را کمتر شنیده اید. امام صادق(ع) مشغول یک مبارزه دامنه دار و پیگیر بود. مبارزه برای قبضه کردن حکومت و قدرت و به وجود آوردن حکومت اسلامی و علوی. یعنی امام صادق(ع) زمینه را آماده می کرد تا بنی امیه را از بین ببرد و به جای آنها حکومت علوی را که همان حکومت راستین اسلامی است، بر سر کار بیاورد. اما آن بعد سوم را که اصلاً نشنیده اید، مرد تشکیلات بودن امام صادق(ع) است که یک تشکیلات عظیمی از مؤمنان خود از طرفداران جریان حکومت علوی در سراسر عالم اسلام از اقصای خراسان و ماوراءالنهر تا شمال آفریقا به وجود آورده بود. تشکیلات یعنی چه؟ یعنی این که وقتی امام صادق(ع) اراده می کند آن چه را که او می خواهد بدانند، نمایندگان او در سراسر آفاق عالم اسلام به مردم می گویند تا بدانند. یعنی از همه جا وجوهات و بودجه برای اداره مبارزه سیاسی عظیم آل علی(ع) جمع کنند. یعنی وکلا و نمایندگان او در همه شهرها باشند که پیروان امام صادق(ع) به آنها مراجعه کنند و تکلیف دینی و همچنین تکلیف سیاسی خود را از آن حضرت بپرسند.
تکلیف سیاسی هم مثل تکلیف دینی واجب الاجراست. امام صادق(ع) یک چنین تشکیلات عظیمی را به وجود آورده بود و با این تشکیلات و به کمک مردمی که در این تشکیلات بودند با دستگاه بنی امیه مبارزه می کرد. در هنگامی که پیروزی او بر بنی امیه حتمی بود، بنی عباس به عنوان یک جریان مزاحم و فرصت طلب آمدند، میدان را گرفتند و بعد از آن امام صادق(ع) هم با بنی امیه و هم با بنی عباس مبارزه کرد. (1359.6.14)»
حضرت آقا در این بیان با اشاره به سه بعد از ابعاد زندگانی امام صادق(ع) آنها را به سه مرتبه شناخته شده، کمتر شناخته شده و ناشناخته تقسیم می کند. ایشان با بیان اهمیت این بعد از ابعاد شخصیت امام صادق(ع) آن را به عنوان مهمترین ابزار حضرت در تبلیغ احکام دین و بویژه مسأله امامت و ولایت معرفی می کند.
آنچه امروزه در بسیج با عنوان نظام تربیتی بسیج یا شجره طیبه صالحین در حال شکل گیری است به نظر می رسد نمونه ای از همان تشکیلات باشد. بی شک این نظام تربیتی در صورت تحقق کامل به لحاظ کمی و کیفی یک تشکیلات قوی منسجم و تأثیر گذار خواهد بود که به محض دریافت پیام از ولایت آن را در جامعه پیاده کرده و به فرهنگ عمومی جامعه تبدیل می کند.