4 کتاب عاشورایی از امام خامنه ای
4 کتاب عاشورایی از امام خامنه ای
اگر می خواهید به عاشورا و قیام امام حسین متفاوت تر و با ژرفای نگاه رهبری نگاه کنید خواندن این مطلب را از دست ندهید.
کتاب «آفتاب در مصاف» علل و ابعاد حادثهی عاشورا بر گرفته از بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامی است که تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 722 صفحه تدوین شده است و شامل مجموعه تمام گفتارها و مطالب مقام معظّم رهبری از سال 1357 تا 1390 درباره وجود مقدّس امام حسین(علیهالسلام)، و تحلیل وقایع قبل و بعد از عاشورای سال 61 هجری قمری میباشد. امامحسین، عاشورا، یاران عاشورا، دشمنان عاشورا، زیارات و ادعیه از جمله بخشهای این کتاب است.
این اثر در قالب کتاب مرجع، به گونههای سامان یافته که بتواند مبنای پژوهش محقّقان این حوزه قرار گیرد، تا با مراجعه به آن، بتوانند با توجّه به دیدگاههای رهبری در این موضوع، تحقیقات خود را گسترش دهند. با بررسیهای صورت گرفته، به نظر رسید بهترین روش برای تدوین این مجموعه، «تدوین تمام مطالب بر اساس سیرِ زمانی بیانات» است. فهرست تفصیلی این اثر مشتمل بر شش بخش کلّی با عناوین «کلیّات، امامحسین، عاشورا، یاران عاشورا، دشمنان عاشورا، زیارات و ادعیه» است.
نشانی هایی که در پاورقی آمده، مستندات قرآنی، روایی و تاریخی است. به بخشی از مستندات تاریخی که جنبهی تحلیلی دارد، پرداخته نشده است. شیوهی انتخاب منابع در پاورقیها نیز بدین صورت بوده که در موضوعات تاریخی، یک منبع شیعی، یک منبع سنی و نیز «بحارالانوار» به عنوان کتاب مرجعِ در دسترس، به ترتیب تقدم قرنی و زمانی این منابع ذکر گردیده و در موضوعات روایی، به کتابهای معتبر روایی استناد داده شده است.
در ابتدای کتاب، فهرست عناوین به همراه فهرست اجمالی که ارجاع به فهرست تفصیلی است، به منظور توجه دادن مخاطب به ساختار موضوعی اثر درج گردیده و فهرست تفصیلی و سایر فهرستها، در انتهای کتاب آورده شدهاند. این مجموعه، تمام مطالب مرتبط را از سال 1357 تا سال 1390 هجری شمسی در خود جای داده است.
انتشار «چهار گفتار در تبیین زمینهها، علل و آثار حادثه عاشورا»
همزمان با آغاز محرم کتاب «چهار گفتار در تبیین زمینهها، علل و آثار حادثهی عاشورا» حاوی چهار سخنرانی رهبر انقلاب با موضوع تحلیل زمینهها و عوامل موثر در بروز حادثه عاشورا منتشر شد.
به گزارش هنرنیوز، همزمان با نزدیک شدن به ماه محرم ، کتاب «چهار گفتار در تبیین زمینهها، علل و آثار حادثهی عاشورا» حاوی چهار سخنرانی رهبر معظّم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمیخامنهای(مدّظلّهالعالی) با موضوع تبیین و تحلیل زمینهها و عوامل موثر در بروز حادثهی عاشورا منتشر شد.
کتاب «آفتاب در مصاف» علل و ابعاد حادثهی عاشورا بر گرفته از بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامی است که تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 722 صفحه تدوین شده است و شامل مجموعه تمام گفتارها و مطالب مقام معظّم رهبری از سال 1357 تا 1390 درباره وجود مقدّس امام حسین(علیهالسلام)، و تحلیل وقایع قبل و بعد از عاشورای سال 61 هجری قمری میباشد
این کتاب که به همت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مدّظلّه العالی) منتشر شده است شامل چهار سخنرانی معظّمله می باشد که موضوع مشترک سخنرانیها تبیین و تحلیل زمینهها و عوامل موثر در بروز حادثه عاشورای سال 61 هجری قمری در کربلا میباشد.
گفتار اول در 22/4/1371 مصادف با سالروز شهادت امام سجاد(ع) و در جمع فرماندهان گردانها و گروهانهای و دستههای عاشورایی نیروهای مقاومت بسیج سراسر کشور ایراد شده و با توجه به موضوع درسها و عبرتهای عاشورا، مسئله عبرتهای عاشورا مورد تشریح قرار گرفته است.
گفتار دوم در 19/3/1374 مصادف با سالروز عاشورای حسینی در قالب خطبه اول نماز جمعه تهران ایراد شده و هدف اصلی قیام امام حسین(ع) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
گفتار سوم در 20/3/1375 در دیدار فرماندهان لشگر 27 محمدرسول الله(ص) بیان شده و با توجه به تاکید قرآن کریم بر لزوم عبرت گیری از تاریخ، موضوع دلایل انحراف جامعهی اسلامی پس از پنجاه سال از بعثت پیامبر اکرم(ص) مورد بحث قرار گرفته است.
گفتار چهارم در محرم 18/2/1377 در قالب خطبه اول نماز جمعه تهران ایراد شده و اشاره به گفتار اول، موضوع عبرتهای عاشورا مجدداً با وسعت بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است.
این کتاب که جدیدترین محصول انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به موسسه انقلاب اسلامی (دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظّم انقلاب اسلامی) است در 132 صفحه و با قیمت 65000 ریال روانه کتابفروشیها شده است
گزیده بیانات رهبر معظم انقلاب در قالب «درسهای عاشورا
«درسهای عاشورا» بیش از 50 درس از مکتب حسینی از جمله: تنوع و جاودانگی درسهای عاشورا، وجوب قیام برای اصلاح جامعه اسلامی، لزوم شناخت وظیفه اصلی، انجام به موقع تکلیف، مقابله با جدایی دین از سیاست و سه ویژگی برجسته و تعیینکننده ابی عبدالله (علیه السلام) را شامل میگردد.
در بخشی از کتاب و به نقل از خطبه نماز جمعه رهبر انقلاب در عاشورای سال 1374 آمده است: «اگر این حادثه را دقیق در نظر بگیرید، شاید بشود گفت انسان میتواند در حرکت چند ماهه حضرت ابی عبدالله (علیه السلام) از آن روزی که از مدینه خارج شد و به طرف مکه آمد، تا آن روزی که در کربلا شربت گوارای شهادت نوشید، بیش از صد درس مهم برشمارد. نخواستم بگویم هزارها درس؛ میشود گفت هزارها درس هست، ممکن است هر اشارهی آن بزرگوار یک درس باشد. اما اینکه میگویم بیش از صد درس، یعنی اگر ما بخواهیم این کارها را مورد مداقه قرار دهیم، از آن میشود صد عنوان و سر فصل بدست آورد که هر کدام برای یک امت، برای یک تاریخ و یک کشور برای تربیت خود و اداره جامعه و قرب به خدا درس است.»
این نوشتار به صورت موضوعی تدوین شده و بعد از نمایهزنی و تیتربندی مطالب در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. «درسهای عاشورا» یکی از آثار موضوعی استخراج شده از کتاب مرجع «آفتاب در مصاف» است که بیانات رهبری از سال 1357 تا 1390 را درباره امام حسین(ع) در بر میگیرد.
کتاب حاضر گزیدهای از بیانات حضرت آیتالله العظمی خامنهای(مدّظلّهالعالی) دربارهی مسائل مختلف مربوط به نهضت حسینی میباشد که از خرداد 1368 تا تیرماه 1390 در محافل و مجالس گوناگون ایراد و در قالب 72 سخن جمعآوری شده است. برخی از این بیانات مانند سخن 2 و 5 صرفاً در حدّ چند عبارت و برخی همچون سخن 27 و 44 بنا بر مقتضیات زمان و اهمیّت مطلب دارای حجم بیشتری میباشد.
در سخن 72 دعاهایی که معظمله با محتوای مطالب مربوط به حماسهی عاشورا در سخنرانیهای مختلف ایراد فرمودهاند جمعآوری و ارائه شده است. درج مطالب در این کتاب بر اساس ترتیب زمانی صورت گرفته امّا برای یاری به خوانندگانی که به مطالعهی موضوعی مطالب علاقه دارند، راهنمای مطالعهی موضوعی نیز در ابتدای کتاب ارائه شده است
همچنین در سخن 72 دعاهایی که معظمله با محتوای مطالب مربوط به حماسهی عاشورا در سخنرانیهای مختلف ایراد فرمودهاند جمعآوری و ارائه شده است. درج مطالب در این کتاب بر اساس ترتیب زمانی صورت گرفته امّا برای یاری به خوانندگانی که به مطالعهی موضوعی مطالب علاقه دارند، راهنمای مطالعهی موضوعی نیز در ابتدای کتاب ارائه شده است.
صفحاتی از کتاب تشخیص به موقع تکلیف؛ مهمترین درس نهضت حسینی
در قضیّهی حرکت عاشورا، نکات بسیار زیادى هست که اگر دنیاى اسلام و متفکّرین جهان اسلام دربارهی آنها، از ابعاد مختلف بررسى کنند، راههاى زندگى اسلامى و تکلیف نسلهاى مسلمان در شرایط مختلف، از این حادثه و آنچه که از مقدّمات و موخّرات، آن را احاطه کرده است، معلوم خواهد شد.
یکى از این درسها، این نکتهی مهم است که حسین بن على (علیهالصّلاةوالسّلام)، در یک فصل بسیار حسّاس تاریخ اسلام، وظیفهی اصلى را از وظایف گوناگون و داراى مراتب مختلف اهمیّت، تشخیص داد و این وظیفه را به انجام رساند. او در شناخت چیزى که آن روز دنیاى اسلام به آن احتیاج داشت، دچار توهّم و اشتباه نشد. در حالى که این، یکى از نقاط آسیبپذیر در زندگى مسلمین، در دورانهاى مختلف است؛ یعنى اینکه، آحاد ملّت و راهنمایان آنها و برجستگان دنیاى اسلام، در برههاى از زمان، وظیفهی اصلى را اشتباه کنند. ندانند چه چیز اصلى است و باید به آن پرداخت و باید کارهاى دیگر را ـ اگر لازم شد ـ فداى آن کرد؛ و چه چیز فرعى و درجهی دوّم است و هر حرکت و کارى را به قدر خودِ آن باید اهمیّت داد و برایش تلاش کرد.
موضوعات مهم تحلیل تاریخ اسلام از بعثت تا عاشورا/حسینی بودن؛ تنها راه سعادت/عوامل انحطاط جامعهی اسلامی/کربلا؛ الگوی امتحان شده و همیشگی ما/ارزش والای شهادت/اهمیّت و نقش مجاهدت حضرت زینب(س) و امام سجّاد(ع)/نهضت عاشورا؛ پشتوانهی انقلاب اسلامی
منابع : انتشارات انقلاب اسلامی/ رئیس جمهور ما/ پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار ایت الله خامنه ای/ انجمن اثار و مفاخر فرهنگی